Belysningstips til deg som skal pusse opp

Rett belysning er kronen på verket når du fornyer et rom. Ved siden av å skape stemning og trivsel kan du med rett lyssetting fremheve flater, farger, teksturer og dekor i rommet. Her har vi samlet noen tips og råd for hvordan du kan velge rett belysning til ditt prosjekt.

Hovedtyper av rombelysning

Grunnbelysning
God og funksjonell grunnbelysning er essensielt for opplevelsen av rommet. Det bør være rett mengde lys på de rette stedene. Gjennomtenkt plassering og produktvalg er viktig for å lykkes med god grunnbelysningen.

Dekorativ belysning
Selve lampen er i fokus og bidrar til rommets karakter og stil. Lampen er et interiørelement i seg selv, samtidig som lyset har funksjon og er med på å bestemme atmosfæren i rommet. Ved dempet eller avslått grunnbelysning er dekorativ belysning og spillet mellom lys og mørke spesielt effektfullt.

Effektbelysning
LED-striper og indirekte belysning er eksempler på det vi omtaler som effektbelysning. Kanskje ønsker du å ha LED-striper under kjøkkeninnredning, i spilevegg, rundt speil eller i trappetrinn? En annen type effektbelysning kan være å lyse opp og “male en vegg” eller belysning som fremhever en bestemt gjenstand.

Planlegging

Har du tenkt over hvor du vil plassere lyset? Hvor trenger du godt arbeidslys? Hvor ønsker du stemningslys? Bør du ha lys ved TV-en? Skal lyset dimmes? Kan jeg montere nye LED-downlights i samme hull når jeg bytter ut gamle halogen-downlights? Hvilke lamper kan brukes på baderom? Det kan være mye å tenke på, og det er alltid smart å planlegge litt på forhånd. Da er sjansen større for at du velger rette produkter for deg, og jobben blir også enklere for elektrikeren som skal montere.

Kjøkkenbelysning

Kjøkkenet er et rom hvor godt lys er spesielt viktig. Vi trenger godt arbeidslys når vi står ved kjøkkenbenken og lager mat, og vi trenger lys som gjør at vi ser godt også under kjøkkenskap. Downlights eller spotter i taket er ofte en god løsning som grunnbelysning på kjøkkenet, sammen med benkarmaturer. Hvis du har spisebord eller kjøkkenøy kan det være fint med pendellamper. Se våre kjøkkenlamper

Baderomsbelysning

På badet er det viktig å velge lamper som er godkjent for bruk i fuktige rom. Alle lamper har en IP-grad som forteller hvor godt beskyttet den er mot vann og støv. Det er regler for hvilken IP-grad en lampe må ha for å kunne monteres i de ulike våtromssonene på et bad. Se oversikt over hvilke krav som stilles til de ulike våtromssonene her.

Et godt og sikkert valg for belysning på badet er downlights med høy IP-grad. Vi har downlights med beskyttelse opp til IP65. I tillegg bør man ha en lampe over speil. Gå til baderomsbelysning

Bytte ut gamle downlights?

Planlegger du å bytte ut gamle downlights og sette inn nye i de samme hullene i taket? Da er det viktig å måle diameteren på hullene og sjekke hvilken utsparing/hullmål som er oppgitt i spesifikasjonen på det nye produktet. Du sparer litt jobb på å velge downlights som passer til samme hull som du har, men du kan også sette inn downlights beregnet for større hull. Trikset da er å bruke hullsager med to ulike diametere samtidig – en sag for det nye, ytre hullet og en sag som passer i eksisterende hull som fungerer stabiliserende under sagingen. Dette fikser elektrikeren din! Vil du vite mer? Les mer i vår downlightguide

LED-lys striper

LED-lys striper er en moderne og effektfull form for belysning som gir stort rom for kreativitet og spennende løsninger. Hva med å lage en spilevegg med LED-lys striper?

Stripene kommer i mange ulike varianter. Velg mellom vanlig varmhvitt lys, RGB eller striper for våtrom. Du trenger også en driver som gir strøm til LED-lys stripen.

Stripene bør alltid monteres i aluminiumsprofiler med avdekning. Da forlenges levetiden, og du får et jevnt og fint lys. Vi har ulike profiler for hjørne, taklist eller innsparkling mellom plater. De kommer også i ulike farger. Velg etter behov og stil. Les mer om montering av LED-strips her.

Spotskinner

Har du fått med deg trenden med spotskinner i taket? Spotter kan være både dekorativt og funksjonelt. Skinnen gir strømtilførsel og fungerer nærmest som en stikkontakt. Det er opp til deg hvor mange spotter du ønsker å koble til, og spottene gir stor fleksibilitet. De kan roteres og vinkles slik at de lyser akkurat dit du vil. Spotskinner passer utmerket på kjøkken, i stue, gang eller på hytta. Bruksområdene og mulighetene er mange. Se våre spotskinner

Blendingsfri belysning

Mange ønsker rom som er godt opplyst uten at man blendes av lyskildene. Da er det lurt å velge downlights og lamper hvor lyskilden er inntrukket. Når lyskilden er inntrukket må du nærmere lampen og løfte blikket før lyset sjenerer. Du kan også minimere blending ved hjelp av indirekte belysning. Når du vinkler lyset mot vegger eller tak, vil det reflekteres ut i rommet. LED-lys striper ved taklister, over skap eller under kjøkkeninnredning er også veldig populære former for indirekte belysning.

Din handlekurv