Kjære kunde

Ledpro har byttet navn til Inlys. Vi fortsetter å tilby den samme innovative belysningen under vårt nye navn. Takk for at du følger med på vår reise!

Vi ønsker deg en strålende dag! :)

Abonner på vårt nyhetsbrev

20% rabatt

på ditt neste kjøp!

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta ditt velkomsttilbud, produktnyheter, tilbud, guider og mye mer. 

Belysning i våtsomromssoner

Belysning i våtromssoner

Det er flere hensyn man må ta om man ønsker å montere elektriske produkter i våtromssoner. I denne guiden forklarer vi hva du bør tenke over før du går i gang.

Illustrasjon av våtromssoner

I illustrasjonen under har vi definert de ulike våtromssonene du finner på et bad. Det er verdt å bite seg merke til at de ulike sonene har ulike krav i forhold til hvilke produkter som kan monteres.

Våtromssoner

SONE 0
Dette er den innvendige delen av dusjen, eller et badekar. For dusj uten dusjkar er sone 0 begrenset av et horisontalt plan 10cm over det ferdige gulvnivået og innenfor kabinettet/badekar.

SONE 1
Vertikalt plan over dusj eller badekar, evt. 0-0,6m fra dusjhode (2,25m over gulv = sone 2). Sonen begrenses ellers av gulvet og et plan 2,25m over gulvet.

SONE 2
Fra sone 1 og 0,6m utover. Begrenses av gulvet og et plan 2,25m over. Alt over 2,25m over gulv er utenfor sone 2, og her kan du stort sett bruke alle lamper. Om du er i tvil, ta gjerne kontakt med oss.

ØVRIGE OMRÅDER
Resten av baderommet som er utenfor de øvrige sonene. Det er tillatt med belysningsutstyr (IP44 og IP20) av Klasse I (enkeltisolert med jord), Klasse II (dobbeltisolert) og Klasse III (lavvolt). Dette ble tidligere kalt sone 3.

Ulike krav og spesifikasjoner for våtromssoner

Vedrørende krav som stiller i de forksjellige soner, beskyttelse mot vann og støv, henvises det til gjeldende installasjonsforskrifter NEK 400. Installasjonsen skal foretas av fagmann.

I sone 0 og 1 er det ikke tillatt å montere belysningsprodukter for nettspenning (240V). Det må påses at alle elektriske forbindelser er godt tiltrukket og at det er god forbindelse. Påse at alle koblinger er riktig koblet. En dårlig forbindelse medfører stor brannfare. Dette er spesielt viktig når man jobber med lavvolts belysning, 12V og 24V, da det normalt blir høyere strømstyrker.

Minimumskrav IP-grad240V12V
Innendørs (utenom våtrom)IP20IP20
Våtrom sone 0Ikke tillattIPX7
Våtrom sone 1Ikke tillattIPX4 / IP44
Våtrom sone 2IPX4 / IP44IPX4 / IP44
Utenfor sone 2 / øvrige områderIP20IP20
Din handlekurv