Kjære kunde!

Ledpro har byttet navn til Inlys. Vi fortsetter å tilby den samme innovative belysningen under vårt nye navn. Takk for at du følger med på vår reise!

Vi ønsker deg en strålende dag! :)

Abonner på vårt nyhetsbrev

20% rabatt

på ditt neste kjøp!

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta ditt velkomsttilbud, produktnyheter, tilbud, guider og mye mer. 

Slik monterer du LED-strips

Slik monterer du LED-strips

LED-strips er en populær og fleksibel løsning for å skape effektbelysning i hjemmet eller på kontoret. De er laget av flere lysdioder som er festet på en stripe av plast, og kan formes etter behov. Med LED-strips kan du skape et varmt og innbydende miljø, samtidig som du kan kutte strømforbruket betydelig sammenlignet med tradisjonelle lyskilder.

En av fordelene med LED-strips er at de er svært energieffektive. De bruker opptil 90% mindre strøm enn tradisjonelle lyskilder, noe som kan bidra til å redusere strømregningen og bidra til en mer bærekraftig livsstil. LED-strips har også en lang levetid, noe som gjør at du slipper å bytte lyskilden så ofte.


Montering og plassering

Det finnes ulike måter å montere LED-strips på, avhengig av hvilken type LED-strips du har, hvor du ønsker å montere den, og hva du ønsker å oppnå med belysningen. Her er noen generelle tips for å montere LED-strips:

 1. Velg et passende sted for LED-stripsen
  LED-strips kan monteres på ulike underlag, som for eksempel vegger, tak, eller møbler. Velg et sted der LED-stripsen vil få optimal belysning og være enklest å se.
 2. Kontroller at du har alt du trenger for å montere LED-stripsen
  Dette kan inkludere LED-stripsen selv, klebebånd, klips eller skruer, en strømforsyning/LED-driver, og evt. en dimmer eller fjernkontroll.
 3. Klipp LED-stripsen til ønsket lengde
  Alle våre LED-strips kommer med klippemerker som viser hvor du kan klippe dem til ønsket lengde.
 4. Fest LED-stripsen på ønsket sted
  Dette kan gjøres med klebebånd, klips, eller skruer, avhengig av hva som passer best for underlaget og LED-stripsen.
 5. Koble LED-stripsen til strømforsyningen/LED-driveren
  Dette gjøres enkelt ved å koble ledningene fra strømforsyningen/LED-driveren..
 6. Test LED-stripsen for å sikre at den fungerer som den skal
  Dersom du har en dimmer eller fjernkontroll, kan du justere lysstyrken eller fargen på LED-stripsen etter ønske.

Det kan være lurt å lese produsentens instruksjoner nøye før du monterer LED-stripsen, da det kan være litt forskjell på hvordan ulike produkter skal installeres. Det kan også være lurt å få hjelp av en elektriker til å montere LED-stripsen dersom du ikke har erfaring med dette.

Forskrift om elektrisk utstyr §21 gjør oss pliktig til å informere våre forbrukere at installasjonsmateriell ment for å kunne inngå i et fast elektrisk anlegg kun kan installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Unntak er elektrisk materiell som utelukkende er ment for bruk i faste teleinstallasjoner, og elektrisk materiell som forbruker selv lovlig kan installere.


Antall watt per. meter

Antall watt pr. meter er en måleenhet for effektiviteten til LED-strips. Dette er den mengden strøm (målt i watt) som går gjennom LED-stripsen per meter av lengden. Jo høyere watt pr. meter, jo mer strøm går gjennom LED-stripsen og desto mer lys vil den produsere. Alle våre LED-strips er merket med denne informasjonen. Ser du for eksempel en LED-strips som er merket med 14,4 w/m, betyr det at den produserer 14,4 watt per meter.


RGB, RGB+W og Tunable White

RGB, RGB+W og Tunable White er begreper som brukes for å beskrive ulike typer LED-belysning.

RGB står for rød, grønn og blå, og refererer til en type LED-belysning som kan produsere en rekke farger ved å blande disse primærfargene i ulike proporsjoner. RGB LED-belysning brukes ofte i sammenhenger der det ønskes mulighet for å endre fargen på lyset, som for eksempel i scenebelysning eller i hjemmekinoer.

RGB+W refererer til en type LED-belysning som også inkluderer hvite LED-lamper i tillegg til de røde, grønne og blå. Dette gjør at belysningen kan produsere ikke bare en rekke farger, men også hvitt lys. RGB+W LED-belysning brukes ofte i sammenhenger der det ønskes mulighet for både å endre fargen på lyset og produsere hvitt lys, som for eksempel i aksentbelysning eller i dekorativ belysning.

Tunable White refererer til en type LED-belysning som kan produsere hvitt lys, men med varierende fargetemperatur. Fargetemperatur er en måleenhet for «varmen» eller «kjøligheten» til et hvitt lyskildemateriale, der lavere fargetemperaturer (som 2700K eller 3000K) fremstår varmere og mer gylne, mens høyere fargetemperaturer (som 4000K eller 5000K) fremstår kjøligere og mer blå. Tunable White LED-belysning tillater altså brukeren å justere fargetemperaturen på det hvite lyset etter eget ønske eller til å matche omgivelsesbelysningen. Tunable White LED-belysning brukes ofte i sammenhenger der det ønskes mulighet for å justere fargetemperaturen på det hvite lyset, som for eksempel i arbeidsbelysning eller i boligbelysning.

IP-grad

Det er viktig å velge riktig IP-grad når du skal montere LED-strips, da dette kan påvirke hvor du kan bruke dem og hvilke forhold de tåler. For eksempel kan LED-strips med IP-grad 65 tåle å bli brukt utendørs, da de er beskyttet mot støv og vannsprut. LED-striper med IP20-grad er derimot ikke egnet for utendørs bruk, da de kun er beskyttet mot støv.


230v LED-strips med støpsel

Hvis du ønsker superenkel montering av LED-striper uten å måtte forholde deg til å koble til en driver, kan du finne LED-strips som kan kobles direkte til 230v støpsel i vår nettbutikk. Disse stripene kan enkelt installeres ved å først montere de for så og helt enkelt å sette i kontakten, så er de klare til å bruk. For alle andre typer LED-striper trenger du en LED-driver for at de skal fungere. Trykk her for å se vårt utvalg 230V LED-strips.


LED-driver

En LED-driver er en elektronisk enhet som konverterer en spenning til en annen, for eksempel fra 230V til 12V. Den brukes ofte sammen med LED-belysning, inkludert LED-strips, for å sikre at lyskildene får riktig mengde strøm og for å beskytte dem mot spenningstopper.

Det er flere faktorer du bør vurdere når du velger driver for LED-stripsen din, inkludert wattforbruket til LED-stripsen, spenningen til strømforsyningen og type dimmingkontroll du ønsker å bruke (om noen). Det er viktig å velge en driver som er kompatibel med LED-stripsen du har valgt og som kan levere riktig mengde strøm til den.


Hvordan velge rett driver

For å finne ut hvilken driver du trenger, er det viktig å beregne hvilken mengde strøm stripene vil kreve. Dette kan gjøres ved å se på lengden på stripene og spesifikasjonene for wattforbruket per meter. Alle våre LED-strips er merket med denne informasjonen.

La oss si at du har valgt LED-strips som er fem meter lang og som har en spesifikasjon på 14,4 watt per meter. Dette betyr at disse stripene trenger 14,4 watt per meter.

Når vi regner ut hvor mye strøm disse stripene vil kreve totalt, kan vi gjøre følgende regnestykke: 5 x 14,4 = 72. Dermed vil en LED-strips med et wattforbruk på 14,4W per meter og en lengde på fem meter, kreve 72 watt totalt. Du skal derfor i dette eksempelet benytte en driver som kan levere med enn 72 watt. I dette tilfellet ville det være naturlig å velge en driver med en kapasitet på 100W, da dette vil sikre at stripene får tilstrekkelig strøm.

Det er viktig å følge produsentens instruksjoner for å installere og bruke driveren, da feil installasjon eller bruk kan skade LED-stripsen eller andre elektriske komponenter.

Ved valg av driver for utendørs bruk må du også ta hensyn til driverens IP-grad. Her gjelder de samme prinsipper som for LED-strips. Skal den benyttes innendørs er det vanligvis nok med IP20. Skal den benyttes utendørs kan du velge en drivere med IP65, eller høyere.


Komplette pakker som inkluderer driver

For å gjøre det enkelt for deg har vi satt sammen komplette pakker som inkluderer LED-strips og anbefalt LED-driver. Trykk her for å se vårt utvalg av komplette LED-strips pakker.


Dimmer

Dimming av LED-strips er en måte å justere lysstyrken på ved hjelp av en dimmer. Dette kan være en praktisk funksjon for å skape ulike atmosfærer i hjemmet, for eksempel ved å senke lysstyrken for å skape en mer avslappet stemning. Alle våre LED-striper kan i utgangspunktet dimmes, men det er driveren som til slutt avgjør dette da ikke alle drivere har dimme-funksjon. Velger du en en driver med «fasekutt» vil du kunne koble til dimmer. Du skal samtidig være oppmerksom på at drivere med fasekutt skal etter norsk lov kobles til fast installasjon av en elektriker.


Aluminiumsprofiler

Aluminiumsprofil kan være en god løsning for å montere LED-strips, da det gir et profesjonelt utseende samtidig som det bidrar til å forlenge levetiden til LED-stripsen.

Her er noen generelle trinn for å montere LED-strips i aluminiumsprofil:

 1. Velg en passende plassering for LED-stripsen
  Tenk på hvilken type belysning du ønsker, og hvilken plassering som vil være mest hensiktsmessig for å oppnå dette.
 2. Kontroller at du har alt du trenger for å montere LED-stripsen
  Dette kan inkludere LED-stripsen selv, aluminiumsprofilen, skruer, et verktøy for å bore hull i taket eller veggen, og evt. en strømforsyning og en dimmer.
 3. Klipp LED-stripsen til ønsket lengde
  Mange LED-strips kommer med klippemerker som viser hvor du kan klippe dem til ønsket lengde.
 4. Bor et hull i taket eller veggen der du ønsker å montere LED-stripsen
  Bruk et verktøy som er egnet for å bore i tak- eller veggmaterialet du har, og sørg for at hullet er stort nok til å romme LED-stripsen og aluminiumsprofilen.
 5. Monter aluminiumsprofilen i taket eller veggen
  Dette kan gjøres ved å feste den med skruer gjennom hullene i aluminiumsprofilen.
 6. Koble LED-stripsen til strømforsyningen
  Dette kan gjøres ved å koble ledningene fra strømforsyningen til ledningene på LED-stripsen.
 7. Monter LED-stripsen i aluminiumsprofilen
  Dette kan gjøres ved å feste den med skruer gjennom hullene i aluminiumsprofilen.
 8. Kontroller at LED-stripsen fungerer som den skal
  Slå på strømforsyningen og sjekk at LED-stripsen lyser som den skal.

Det kan være lurt å følge produsentens anbefalinger for å installere og bruke LED-stripsen. Dette kan bidra til å sikre at installasjonen blir gjort på en sikker og korrekt måte, og at LED-stripsen får optimal levetid. Hvis du ikke føler deg komfortabel med å installere LED-stripsen selv, kan det være lurt å vurdere å hyre en profesjonell elektriker til å gjøre installasjonen for deg.

Hvis du trenger ytterligere hjelp eller veiledning for å velge riktig produkt, hjelper vi deg gjerne å velge rett. Vi har flere dyktige elektrikere i vår kundeservice som ser frem til å høre fra deg.

Trykk her for å se hele vårt utvalg LED-strips.

Din handlekurv