Kjære kunde!

Ledpro har byttet navn til Inlys. Vi fortsetter å tilby den samme innovative belysningen under vårt nye navn. Takk for at du følger med på vår reise!

Vi ønsker deg en strålende dag! :)

Abonner på vårt nyhetsbrev

20% rabatt

på ditt neste kjøp!

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta ditt velkomsttilbud, produktnyheter, tilbud, guider og mye mer. 

Helse og lys

Lys og helse: Hvordan lys påvirker humør, produktivitet og helse

Belysning har en betydelig innvirkning på menneskers helse og velvære, og det har vært gjort mye forskning på hvordan forskjellige typer belysning kan påvirke oss. Fra naturlig dagslys til kunstig lys fra lyspærer og elektroniske enheter, kan lys ha både positive og negative effekter på vår psykologiske og fysiologiske helse.

Naturlig dagslys er viktig for menneskers helse og velvære. Det gir oss vitamin D, som er nødvendig for å opprettholde et sunt skjelett, og det hjelper også kroppen vår å produsere serotonin, som er en nevrotransmitter som bidrar til å regulere humøret og søvnen vår. Mangel på naturlig dagslys kan føre til depresjon, angst og søvnproblemer.

På den annen side kan for mye eksponering for kunstig lys være skadelig for helsen vår. For eksempel kan eksponering for blått lys fra elektroniske enheter som smarttelefoner og datamaskiner påvirke kroppens døgnrytme og gjøre det vanskeligere å sovne om natten. Over tid kan dette føre til søvnmangel, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

Det er viktig å være oppmerksom på hvilken type belysning vi blir utsatt for, spesielt når vi tilbringer mye tid innendørs. Her er noen av de forskjellige typene belysning som kan påvirke vår psykologiske og fysiologiske helse:

 1. Naturlig dagslys
  Naturlig dagslys er den beste typen belysning for vår helse og velvære. Det kan bidra til å regulere vår døgnrytme og hjelpe oss med å sovne om natten. Det kan også hjelpe oss å føle oss mer våkne og oppmerksomme i løpet av dagen, og kan til og med hjelpe til med å forbedre vår mentale helse.
 2. Kunstig lys fra lyspærer
  Kunstig lys fra lyspærer kan variere i intensitet og farge. Noen typer lyspærer er mer gunstige enn andre når det gjelder helseeffekter. For eksempel kan varmt hvitt lys fra LED-pærer etterligne naturlig dagslys og bidra til å regulere døgnrytmen vår, mens kaldt, blått lys kan ha motsatt effekt og gjøre det vanskeligere å sovne om natten.
 3. Kunstig lys fra elektroniske enheter
  Elektroniske enheter som smarttelefoner, datamaskiner og TV-er avgir blått lys som kan forstyrre vår døgnrytme og påvirke søvnen vår. Det er derfor viktig å begrense eksponeringen for disse enhetene om kvelden, spesielt før sengetid.
 4. Terapilamper
  Terapilamper er designet for å etterligne naturligdagslys og kan være nyttige for personer som lider av sesongavhengig depresjon eller andre former for humørsvingninger. Disse lampene bruker en spesiell type lys som kalles for “fullspektrumlys”, som inneholder alle farger og bølgelengder som finnes i naturlig dagslys.
 5. Lysbehandling
  Lysbehandling er en behandlingsform som brukes for å behandle depresjon, søvnproblemer og andre tilstander. Behandlingen består av å eksponere pasienten for et lysteppe med en bestemt intensitet og bølgelengde i en bestemt periode hver dag. Lysbehandling kan bidra til å regulere døgnrytmen og øke produksjonen av serotonin, som kan forbedre humøret og søvnen.
 6. Smart belysning
  Smart belysning er en teknologi som lar deg kontrollere belysningen i hjemmet ditt via en smarttelefon eller en annen enhet. Smart belysning kan være gunstig for å regulere døgnrytmen og forbedre søvnen, spesielt hvis den er programmert til å justere seg etter soloppgang og solnedgang.

Sammenfattet kan belysning ha en stor innvirkning på vår helse og velvære. Naturlig dagslys er den beste typen belysning for oss, men kunstig lys kan også være nyttig hvis det brukes riktig. Det er viktig å være oppmerksom på hvilken type belysning vi blir utsatt for, spesielt når det gjelder elektroniske enheter og smart belysning. For de som sliter med helseproblemer som påvirker humør og søvn, kan terapilamper og lysbehandling være nyttige behandlingsalternativer.

I tillegg til å påvirke vår fysiologi, kan belysning også ha en innvirkning på vår produktivitet og konsentrasjonsevne. En studie fra 2016 viste at kontorarbeidere som var eksponert for naturlig dagslys på jobben, sov bedre om natten og var mer produktive i løpet av dagen enn de som ikke var det. Andre studier har vist at riktig belysning kan forbedre konsentrasjonen og redusere feilrate for oppgaver som krever høy nøyaktighet, som for eksempel kirurgi.

I tillegg kan belysning også spille en rolle i vår mentale helse. En studie fra 2020 viste at eksponering for naturlig dagslys kan redusere risikoen for depresjon og angst hos eldre voksne. En annen studie fra 2017 fant at terapilamper kan være like effektive som medisiner i behandlingen av milde til moderate depresjoner.

Din handlekurv