Kjære kunde!

Ledpro har byttet navn til Inlys. Vi fortsetter å tilby den samme innovative belysningen under vårt nye navn. Takk for at du følger med på vår reise!

Vi ønsker deg en strålende dag! :)

Abonner på vårt nyhetsbrev

20% rabatt

på ditt neste kjøp!

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta ditt velkomsttilbud, produktnyheter, tilbud, guider og mye mer. 

Fargegjengivelse: CRI-verdien forklart

Fargegjengivelse: CRI-verdien forklart


Color Rendering Index (CRI) er en skala som måler hvor godt en lyskilde gjengir farger i forhold til dagslys. Jo høyere CRI, jo mer naturtro blir fargene som gjengis av lyskilden, noe som kan være viktig for kunstnere, fotografer og andre som trenger å se farger så nøyaktig som mulig.

CRI, som står for Color Rendering Index, er et mål på hvordan en lyskilde gjengir farger. CRI er en skala fra 0 til 100, der 100 er den høyeste verdien. Jo høyere CRI, desto bedre gjengir lyskilden farger.

Lyskilder med høy CRI gjengir farger på en mer naturlig og realistisk måte, mens lyskilder med lavere CRI kan gjøre at fargene ser unaturlige og misfargede ut. Dette kan være spesielt viktig i områder der du trenger god fargegjengivelse, som i kunstgallerier, butikker og kontorer.

Ra-verdi CRI består av en rekke subkriterier som måler hvordan lyskilden gjengir ulike farger. Disse subkriterienes gjennomsnitt er den såkalte Ra-verdien, som er den mest brukte måleenheten for CRI. Ra-verdien måler gjengivelsen av de 8 primærfargene (rødt, oransje, gult, grønt, blått, indigo, violet og magenta). Jo høyere Ra-verdi, desto bedre gjengir lyskilden farger.

CRI 80 Lyskilder med CRI på 80 eller høyere gjengir farger på en god måte. Dette er en god CRI-verdi for de fleste formål, og passer spesielt godt for hjemmebruk.

CRI 90 Lyskilder med CRI på 90 eller høyere gjengir farger på en svært god måte. Dette er en høy CRI-verdi og passer godt for områder der det kreves en ekstra god fargegjengivelse, som i kunstgallerier, museer og laboratorier.

CRI 100 CRI 100 betyr at lyskilden gjengir farger på en perfekt måte, som solen gjør. Dette er en svært sjelden CRI-verdi og det finnes få lyskilder som oppnår denne verdien.

Hvilken CRI anbefales? For de fleste formål anbefales det å bruke lyskilder med CRI på 80 eller høyere. En CRI på 80 eller høyere gir god fargegjengivelse og vil gjøre at fargene i hjemmet ditt ser mer naturlige og realistiske ut.

Det er imidlertid viktig å huske at CRI ikke er den eneste faktoren som påvirker fargegjengivelsen. Lysstyrke, fargetemperatur og lysdireksjon kan også påvirke hvordan fargene ser ut. Det er derfor viktig å vurdere alle disse faktorene sammen når du velger belysning i hjemmet ditt.

Hvis du har et spesielt behov for god fargegjengivelse, for eksempel hvis du maler eller tegner mye, kan det være lurt å velge lyskilder med en høyere CRI, som 90 eller høyere. Dette gjelder spesielt hvis du skal konsentrere deg om å få riktige farger i arbeidet ditt.

Lyskilder med høy CRI er også viktige i områder som butikker og showrooms, der du ønsker at varene skal se så naturlige og reelle ut som mulig. En høy CRI-verdi kan også være viktig i kontorer, slik at du får riktige farger på skjermene dine og kan se ting på en mer naturlig måte.

Det er viktig å huske at CRI ikke er den eneste faktoren du bør vurdere når du velger lyskilder. Du bør også sjekke lysstyrken, fargetemperaturen og dimmekompatibiliteten til lyskilden. Dette vil hjelpe deg å finne den lyskilden som passer best til dine behov.

Alt i alt er CRI en viktig faktor å vurdere når du velger lyskilder. En høy CRI-verdi gir god fargegjengivelse og kan hjelpe deg å skape en naturlig og realistisk belysning i hjemmet ditt eller i arbeidsplassen din. Sjekk alltid CRI-verdien før du kjøper lyskilder, slik at du får en lyskilde som passer til dine behov.

Din handlekurv