Kjære kunde

Ledpro har byttet navn til Inlys. Vi fortsetter å tilby den samme innovative belysningen under vårt nye navn. Takk for at du følger med på vår reise!

Vi ønsker deg en strålende dag! :)

Abonner på vårt nyhetsbrev

20% rabatt

på ditt neste kjøp!

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta ditt velkomsttilbud, produktnyheter, tilbud, guider og mye mer. 

Hvordan montere utelamper

Hvordan velge riktig belysning for utendørsområder

Utelamper er en viktig del av belysningen i mange hjem, da de bidrar til å skape en sikker og trivelig atmosfære i uteområdene. I tillegg til å fungere som dekorasjon og pynt, har utelamper også en praktisk funksjon ved å gi lys til områder som kan være mørke og farlige å ferdes i uten godt syn.

Det finnes mange forskjellige typer utelamper, som hver har sin egen spesifikke bruk og formål. Noen av de vanligste typene utelamper er:

 • Vegglamper: Vegglamper er lamper som monteres på veggen, og gir lys langs en gangvei eller innkjørsel. De kan være av forskjellige størrelser og design, og kan ha ulike former for lyskilder, som for eksempel LED-pærer eller glødelamper. Vegglamper kan være en god løsning for å gi lys til områder uten tak, som for eksempel en åpen terrasse eller en veranda.
 • Hagelykter: Hagelykter er lamper som er beregnet på å belyse hagen og omkringliggende områder. De kan være av forskjellige størrelser og design, og finnes i ulike materialer som for eksempel metall, plast eller glass. Hagelykter kan være en god løsning for å gi lys til stier, bed og andre områder i hagen.
 • Gatelamper: Gatelamper er lamper som er beregnet på å belyse veier og gater. De kan være av forskjellige størrelser og design, og finnes i ulike materialer som for eksempel metall eller plast. Gatelamper har ofte sterk belysning, og kan bidra til å øke sikkerheten langs veier og gater.


Utelamper må tåle mer

Utelamper kan være av ulike materialer, som for eksempel metall, plast eller glass. Metalllamper er ofte solide og holdbare, og kan tåle mer slitasje enn lamper av andre materialer. Plastlamper er ofte billigere enn metalllamper, men kan være mindre holdbare og tåle mindre slitasje. Glasslamper kan være dekorative og tilføre et elegant touch til uteområdene, men de kan også være mer sårbare og kan lettere knuse.

Utelamper kan ha ulike former for lyskilder, som for eksempel LED-pærer, glødelamper eller halogenlamper. LED-pærer er ofte mer energieffektive enn andre lyskilder, og kan spare på strømregningen. Glødelamper er den tradisjonelle lyskilden for utelamper, men er ikke like energieffektive som LED-pærer. Halogenlamper gir et klart og fokusert lys, men er også mindre energieffektive enn LED-pærer.

Det er viktig å velge riktig lyskilde til utelamper, da det kan ha en betydelig innvirkning på strømregningen. Det er også viktig å tenke på sikkerheten ved å velge riktig lampe, og å følge eventuelle sikkerhetsforskrifter og retningslinjer som gjelder for utelamper.


IP-grad

IP-grad er en såkalt Ingress Protection-grad, som angir lampens motstand mot støv og vann. IP-graden består av to sifre, der det første sifferet angir lampens motstand mot støv, mens det andre sifferet angir lampens motstand mot vann. Jo høyere siffer, desto bedre beskyttelse mot støv og vann.

Det er viktig å velge utelamper med en høy IP-grad, da uteområdene kan være utsatt for skitt, støv og værforhold. En lampe med en lav IP-grad kan lett bli skadet av skitt og støv, og kan også være mer utsatt for skader ved værforhold som regn eller snø. En lampe med en høy IP-grad er derimot bedre beskyttet mot slike skader, og kan være mer holdbar og holde seg i god form over tid.

Det finnes ulike IP-grader, fra IP00 til IP68. IP00 er den laveste IP-graden, og angir ingen beskyttelse mot støv eller vann. IP68 er den høyeste IP-graden, og angir full beskyttelse mot støv og dypt nedsenkning i vann. Det finnes også ulike IP-grader mellom disse, som for eksempel IP44 (beskyttelse mot støv og sprut), IP55 (beskyttelse mot støv og vannsprut) og IP65 (beskyttelse mot støv og vannstråler).

Det er viktig å velge riktig IP-grad til utelamper, avhengig av hva lampen skal brukes til og hva slags værforhold den skal tåle. En lampe med en lav IP-grad kan være tilstrekkelig for et tørt og beskyttet uteområde, mens en lampe med en høy IP-grad kan være nødvendig for et område som er mer utsatt for vær og naturkrefter.

Det kan også være lurt å velge utelamper med en høy IP-grad selv om uteområdene ikke er særlig utsatt for vær og naturkrefter, da dette kan bidra til å øke lampens holdbarhet og levetid. En lampe med en høy IP-grad vil være bedre beskyttet mot skader, og vil trolig vare lenger enn en lampe med en lav IP-grad.

Alle lamper du finner hos Ledpro er merket med denne dataen. Du kan lese mer om IP-grad her.

Utendørs garasjebelysning

Det er viktig å ha god belysning i garasjen, både for sikkerhet og for å kunne se hva man holder på med. Utendørs garasjebelysning kan bidra til å øke sikkerheten og trivselen i garasjen, og kan være en nyttig investering for mange hjem.

Det finnes ulike typer utendørs garasjebelysning, som hver har sin egen spesifikke bruk og formål. Noen av de vanligste typene utendørs garasjebelysning er:

 • Vegglamper: Vegglamper er lamper som monteres på veggen, og gir lys langs en gangvei eller innkjørsel.
 • Taklamper: Taklamper er lamper som monteres i taket, og gir lys til hele rommet.
 • Lysstolper: Lysstolper er lamper som står på stolper, og gir lys til omkringliggende områder. Lysstolper kan være en god løsning for å gi lys til områder uten tak, som for eksempel en åpen garasje eller en uteplass.

Belysning til innkjørsel, vei og parkeringsplass

Det er viktig å ha god belysning på innkjørselen, veien og parkeringsplassen, både for sikkerhet og for å kunne se hva man holder på med. God belysning kan bidra til å øke sikkerheten og trivselen i områdene, og kan være en nyttig investering for mange hjem. Ved valg av armaturer til innkjørsler, veier og parkeringsplasser er det viktig tenke igjennom hvor mye lys du har behov for. Ditt lysbehov er grunnlaget for valg av lumenverdi på utelampene. Spør gjerne en våre kvalifiserte medarbeidere for råd i denne prosessen. Det er også viktig å tenke på forhold som områdets størrelse, snørydding og eventuell nærhet til saltvann.


Verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Uteområdene hvor behovet for sterkt lys ikke er det viktigste kan med enkle grep forvandles til stedene som kanskje setter hjemmet ditt i aller «best lys». Dempet belysning, eller små lamper med lav spenning, kan forvandle uteområdene dine til koselige og lune plasser, som bidrar til helhetsinntrykket av eiendommen. 


Belysning til utendørs grill -og serveringsområde

Rett valg av utendørsbelysningen skaper stemning og legger til rette for en perfekt kveld med venner og familie. Med sterk belysning over hele området kan også uteomårdet oppfattes som større enn det egentlig er.

Belysning til grill- og serveringsområde utendørs kan installeres på flere måter. Innfelt spotlight på takoverhenget nærmest grillen er et alternativ. Du kan også bruke bærbare lysenheter, eller vurdere å monter lys på rekkverket.

Tips! Bruk det sterke lyset der det er nødvendig, og kombiner med mer dempet belysning der hvor du ønsker at gjestene skal slappe av. Lyslenker i greinene i et tre i nærheten, eller små lys under rekkverk, trapper og benker skaper den rette atmosfæren.

Montering

Det finnes ulike måter å montere utelamper på, avhengig av hvilken type lampe det gjelder og hva slags uteområde den skal monteres i. Her er noen generelle tips og råd for å montere utelamper:

 1. Velg riktig lampe til uteområdet. Det er viktig å velge en lampe som passer til formålet og området den skal monteres i. Tenk på hvilke behov du har for belysning, og velg en lampe som dekker disse behovene.
 2. Les bruksanvisningen. Følg instruksjonene i bruksanvisningen for å montere lampen på riktig måte. Det kan være forskjellige måter å montere lampen på, avhengig av modell og type.
 3. Kontroller strømforsyningen. Sørg for at du har riktig strømforsyning til lampen, og at du har tilgang til en strømuttak. Det kan være lurt å få hjelp av en elektriker dersom du ikke har erfaring med strøminstallasjoner.
 4. Finn en passende monteringsplass. Velg en plass som er tørr, stabil og ikke utsatt for vær og naturkrefter. Tenk også på hvordan lampen vil se ut, og velg en plass som passer til lampen og uteområdet.
 5. Monter lampen. Følg instruksjonene i bruksanvisningen for å montere lampen på riktig måte. Det kan være lurt å ha med verktøy og utstyr som trengs for å montere lampen.
 6. Test lampen. Når lampen er montert, kan du teste den ved å slå den på og sjekke at den fungerer som den skal. Det kan også være lurt å sjekke at lampen har riktig IP-grad og at den er sikker å bruke.

Det er viktig å følge sikkerhetsforskriftene og retningslinjene når du monterer utelamper, og å søke hjelp fra en fagperson dersom du ikke har erfaring med dette. Det kan også være lurt å søke råd og hjelp fra en elektriker dersom du trenger hjelp til strømforsyningen.

Vi anbefaler LED-pærer, alternativt halogenpærer, i stedet for sparepærer på denne typen av utelamper ettersom de umiddelbart gir full lysstyrke. Hos oss finner du utendørsbelysning med bevegelsessensorer finnes i flere typer utelamper; som for eksempel taklamper, vegglamper, sokkellampe, solcellelamer og veilamper.


Hva bør jeg velge?

Når du nå skal velge den rette lampen for deg kan det være greit å tenke igjennom alle punktene vi har snakket om. Alle våre utelamper er merket med den informasjon du trenger for å ta et godt valg. Trenger du likevel litt ekstra hjelp kan du selvfølgelig når som helst kontakte oss. Vi svarer gladelig på alle dine spørsmål.

Trykk her for å se alle våre utelamper.

Din handlekurv